tajuk

TERATAK ILMU...
BAHASA MALAYSIA KSSR SEKOLAH RENDAH
Ilmu tidak akan datang bergolek..jika tidak dicari... Tuntutlah ilmu selagi ada nyawa...

Khamis, 5 Disember 2013

KEMBALI MENJENGAH BLOG

subhanallah... Ya Allah...banyaknya sawang....
lama betul saya tak menjengah blog ni. alahai.. semenjak ada baby kecil nih, susah juga yer nak buka internet.. tambah2 pula dengan kerja yang bertimbun2 sekarang ni.. memang sangat mencabar, kan.. hope saya masih mampu bertahan..

untuk para pembaca blog saya yang tak seberapa ni.. in shaa allah.. sedikit demi sedikit nanti saya masukkan lagi bahan2 ilmu yang setahun saya kutip..(sebab dah hampir setahun tak update blog)..

ok, anak saya dah menjerit.. wassalam...

Ahad, 9 Disember 2012

PETUA : ELAK CICAK 'MEMBUANG' MERATA -RATA DI DALAM RUMAH


Hahahaha.. tiba - tiba sahaja hendak kongsi dengan semua mengenai petua ini.. saya dapat dari satu laman tu.. http://www.illustrasiaku.com/petua-elak-cicak-berak-merata-dalam-rumah/.. Rasanya ramai di antara kita yang rumahnya ada cicak, kan..?? cicak ni mana ada tandas... hihihihi.... 

Jom kongsi petua ni..ilmu juga kan... hihihihi (^__^)


"Mula - mula amik telur sebijik dalam peti ais. Pecahkan dalam mangkuk, panaskan api, letak minyak dalam kuali pastu goreng telur tu. Dah siap goreng, makan la telur tuh dengan nasi. Letak kicap sikit, baru sedapp….

Dah kenyang makan nasi, amik kulit telur yang korang goreng tadi, mungkin dah ada dalam tong sampah kemudian basuh bersih2.

Dah siap basuh kulit telur tuh, jemur di bawah sinaran matahari selama 3 hari hingga kulit telur tu betul2 kering.

Bila dah kering, amik kulit tuh dan pecah2 kan dia. Agak2 dalam sebesar duit 1sen. Jangan kecik sangat dan janganlah besar sangat. Sedang2 gitu.

Dah pecah2kan kulit tuh, korang lekatkan rapat-rapat pada kadbod dengan gam. Letak kat mana-mana tempat yang selalu encik cicak mengUhUhkan dirinya. Tepi tong sampah ke, bawah meja ke, tepi langsir ke, belakang almari ke, memana jela tempat stratejik yang korang fikirkan perlu.
Dan tunggulah hasilnya. Insyaallah encik cicak dah segan2 nak uh uh kat umah korang lagi. Kalau ter uh uh pun mungkin tak sekerap dan sebanyak macam dulu.

See… senang je kan? Actually tips ni saya dapat dari majalah. Dalam majalah tu cakap, cicak ni alergik dengan mineral kulit telur. Bila dia nampak banyak kulit telur dalam rumah korang, sure dia lari ke rumah jiran."

*hahaha.. suka la baca.. tergelak terus saya.. jom la kongsi petua ni.. dan...selamat beramal... (^__^)


RANCANGAN TAHUNAN BAHASA MALAYSIA TAHUN DUA

Rancangan Pengajaran Tahunan KSSR BM Tahun 2, 2012

Khamis, 29 November 2012

PERSEMBAHAN HARI KANAK - KANAK TAHUN DUA

video

NANCY SINATRA - THE BOOTS ARE MADE FOR WALKING
Penglibatan murid tahun 2 semasa persembahan Hari Kanak-kanak peringkat sekolah. Dilatih sepenuhnya oleh saya. Kalau hendak tahu waktu ini kandungan saya berusia 5 bulan. Lepas ni jangan tanya kenapa anak no 3 ni suka menari. Hehehehehe... saya cuma sempat melatih mereka dalam sehari sahaja... sebabya, hari - hari sebelum itu..penuh dengan aktiviti lain... 4 orang murid dari kelas saya (2 Kreatif), seorang dari kelas 2 Inovatif.. (2 dari kanan..)

maaflah, video ini tidak dapat dirakam sepenuhnya.. sebabnya, hanya saya seorang sahaja yang handle mereka.. dari naik pentas sampe la pasang muzik... PA sistem pula ada masalah ketika itu... jadi ambil masa sedikit lah pada PA sistem.. jadi, tidak dapatlah saya rakam dari awal... kecewanya hati... (,")

LATIHAN BAND 4

HARI KANAK - KANAK 2012 (2 KREATIF)

Setiap tahun saya akan buat Sambutan Hari Kanak - kanak untuk kelas saya dengan meriah.. biar mereka akan kenang setiap tahun.. ibu bapa mereka juga sporting.. sponser makanan banyak - banyak.. sampai tak termakan anak - anak murid saya ni... kebiasaannya, saya tak makan sangat makanan - makanan yang terhidang tu.. sebab bagi saya..itu makanan untuk anak - anak didik saya.. biarlah mereka habiskan.. kalau dah tak habis makanan - makanan tu, saya tunggu cikgu - cikgu yang lalu..saya akan panggil..dan sedekahkan.. sebelum itu, sedikit makanan akan saya bungkuskan dan minta ketua kelas saya hantar kepada cikgu - cikgu yang mengajar mereka..tanda terima kasih.. lepas itu, kalau makanan - makanan itu tak habis jugak, saya tunggu murid - murid kelas/ tahun lain lalu.. (mereka pasti lalu punya..sebab mereka tahu, kelas 'cikgu malis' setiap tahun banyak makanan.. ) hihihhi.. saya akan panggil mereka..dan suruh habiskan.. itu lah saya... (^__^)

jom tengok gambar - gambar yang sempat saya tangkap.. tak banyak pun kali ni.. layaaaannnnnn....


Ini Hazim..(pakai tie biru muda) Ketua kelas 2 Kreatif... 2 tahun dah saya lantik dia menjadi pembantu saya.. sangat bertanggungjawab.. tapi selalu juga kena bebel dengan saya..hiihihih.. untuk tahun depan, saya sudah hantar nama dia untuk dilantik menjadi pengawas sekolah pula.. nampaknya masa temuduga dengan guru pengawas hari tu, dia berjaya.. alhamdulillah.. harap dia bertanggungjawab dan kekalkan prestasinya lah... (^__^)

Yang seorang lagi tu, namanya Afiq.. orangnya nampak pendiam... tapi rupa - rupanya depan saya sahaja dia pendiam..dan sentiasa tersenyum... disebalik perwatakannya itu, saya diberitahu bahawa dia seorang yang suka kontrol kawan - kawan... dalam kelas rupanya dia seorang 'ketua'... dan ramai pengikut... hrmm... entahlah... (^__^)


Ini pula sebahagian makanan yang sempat saya ambil gambarnya... meja ni panjang lagi sebenarnya.. penuh dengan makanan... anak - anak saya tu sedang menjamu selera dengan nasi ayam dan ais krim.. jadi, makanan yang lain belum lagi la disentuh...


Masing - masing ambil tempat yang selesa untuk menjamu selera... sampai tak perasan yang saya sedang ambil gambar mereka.. kalau mereka nampak saya ambil gambar mereka (guna telefon bimbit)..mereka pasti menjerit...malu...hihihihihi (^__^)


Murid - murid India ni satu kumpulan... sukar dipisahkan.. sejak dari Tahun Satu lagi... dari kiri : Anne, Jeevan, Catherine, Dishalini dan Evaan... sebenarnya ada lagi murid india dalam kelas saya ni..tapi mereka sedang makan bersama - sama dengan murid Melayu... (^__^)

Anne dan Catherine ni pakai baju lawa sebab baru lepas buat persembahan... tarian... di dewan... saya ajar... ada 3 orang lagi sebenarnya.. dan ketiga - tiganya murid perempuan Melayu... (tak ambil lah pula gambar mereka...)...



Selasa, 27 November 2012

CERITAKU 2 : LAJUNYAA....!!

laju pula internet ni... oh, patutlah...!!! sudah pukul 4.00 pagi rupanya.... maknanya internet laju dari pukul 3.00 pagi tadi la... aduh, takkan nak upload bahan time2 macam ni.. tak tidurlah jawabnya... (T__T)